«Ασπίδα» κατά του καρκίνου στο έντερο η γυμναστική
Η συστηματική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τους άντρες να ζήσουν επί περισσότερα χρόνια υγιείς έπειτα από την θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμα και αν αυτός είναι προχωρημένος (αλλά όχι μεταστατικός), αναφέρει η επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine».
Η σχετική μελέτη έγινε σε 668 άνδρες, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου Ι, ΙΙ ή ΙΙΙ και έδειξε πως όσο πιο σκληρά γυμνάζονταν τόσο λιγότερο κινδύνευαν να παρουσιάσουν υποτροπή του καρκίνου τους.
Στην πραγματικότητα, όσοι από αυτούς ασχολούνταν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα με έντονα αεροβικές δραστηριότητες, όπως το τζόγκινγκ και η ποδηλασία με γρήγορο ρυθμό, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του καρκίνου τους στη διάρκεια των δύο δεκαετιών που διήρκεσε η μελέτη.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana Farber, στη Βοστώνη, οι οποίοι αξιολογούσαν κάθε δύο χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών τους. Από το 1986 έως το 2006, 88 από τους εθελοντές πέθαναν εξαιτίας του καρκίνου τους, ενώ άλλοι 170 πέθαναν από άλλες αιτίες.
Όπως διαπιστώθηκε, η συστηματική έντονη γυμναστική μείωνε και τον κίνδυνο θανάτου από κάθε άλλη αιτία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κλινική μελέτη αποκαλύπτει πως η γυμναστική αποτελεί «φάρμακο» για πολλές κακοήθεις νεοπλασίες. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όχι μόνο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και ελαττώνει τη θνησιμότητα σε άντρες και γυναίκες με καρκίνο, αλλά δρα και προστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως πολλών καρκίνων- όπως του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.