Άσκηση και αυτοπεποίθηση
Θέλετε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας; Απλώς σηκωθείτε από τον καναπέ και κάνετε λίγη φυσική άσκηση. Δεν χρειάζεται καν να το πάρετε πολύ στα σοβαρά, αφού αρκεί μια μέτρια σωματική εξάσκηση για να ανεβείτε… στα μάτια σας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα, από τις Χίδερ Χάουζενμπλας και Άνα Κάμπελ του πανεπιστημίου της Φλόριδα, ανέλυσε όλες τις μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει πάνω στη σχέση της σωματικής άσκησης και της ψυχολογίας των ανθρώπων και συμπέρανε ότι… η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αφού γενικά οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν πολύ καλύτερα και μόνο επειδή αποφασίζουν να ασκηθούν.
Σύμφωνα με την έρευνα (μετα-ανάλυση), που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Health Psychology” (Περιοδικό Ψυχολογίας της Υγείας), για να έχει κανείς τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης, δεν χρειάζεται να έχει προηγουμένως φτιάξει το τέλειο σώμα.
Οι περισσότεροι ενήλικοι (γύρω στο 60% σύμφωνα με τις έρευνες) δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει το σώμα τους και η εικόνα τους και χαλάνε ολόκληρες περιουσίες σε γυμναστήρια, ινστιτούτα και χάπια αδυνατίσματος, κρέμες, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ανικανοποίητοι -ή και δυστυχισμένοι- με το σώμα τους, κάτι που αφορά γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και συνιστά πια σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι “ήδη από τα πέντε τους χρόνια τα παιδιά λένε ότι δεν τους αρέσει το σώμα τους”.
Η μελέτη τονίζει ότι ενώ έχουν αναλυθεί εκτενώς τα σωματικά οφέλη της φυσικής άσκησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ψυχικά οφέλη (βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ικανοποίηση με τον εαυτό κλπ), ενώ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν ελαφρά μεγαλύτερα ψυχικά οφέλη σε σχέση με τους άνδρες, όσον αφορά τη βελτιωμένη εικόνα του εαυτού τους. Επίσης οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιθανότερο να νιώσουν αναλογικά μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση από τη “νέα” εικόνα του εαυτού τους έστω και μετά από λίγη εξάσκηση.
Η μελέτη βρήκε ότι τα ψυχικά οφέλη είναι ανεξάρτητα από τη διάρκεια, την ένταση ή το είδος της σωματικής άσκησης. Ακόμα και σύντομες, σχετικά χαλαρές ασκήσεις, που όμως γίνονται με μια συχνότητα, αρκούν για να βελτιώσει κάποιος ή κάποια την εικόνα του εαυτού του/της και έτσι να νιώσει καλύτερα στη ζωή του/της.
Πηγή: www.athina984.gr