5 «παρενέργειες» της άσκησης;

5 «παρενέργειες» της άσκησης;

Αν και η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ανεβάζει τη διάθεση και χτίζει τη μυϊκή μάζα, αρκετές φορές, όπως θα έχετε παρατηρήσει, προκαλεί «παρενέργειες» στο σώμα με δυσάρεστη αίσθηση. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις περιορίσουμε;

Αφού η άσκηση είναι ευεργετική για τη σωματική και πνευματική υγεία και ευεξία, τότε «Γιατί γινόμαστε κατακόκκινοι; Γιατί «τρέχει» η μύτη μας; Γιατί αισθανόμαστε «μαχαιριές» στα πλευρά;» Αυτά και άλλα αρνητικά συμπτώματα της άσκησης, απαντώνται ευθύς αμέσως.

«Μαχαιριές» στα πλευρά

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τους απότομους και φευγαλέους πόνους, που ονομάζονται «ράμματα στα πλευρά», αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οφείλονται στους σπασμούς του διαφράγματος, που προκαλούνται από τη γρήγορη αναπνοή. Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους πόνους, παίζει αν έχετε καταναλώσει τρόφιμα λίγο πριν την προπόνηση ή εάν είστε αρχάριος και δεν μπορείτε να ελέγξετε σωστά την αναπνοή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για να διακόψετε τον απότομο πόνο, επιβραδύνετε το ρυθμό σας και πάρτε βαθιές ανάσες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθήστε να προκαλέσετε μία συστολή στους κοιλιακούς σας μυς.

Τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας ή στο πλάι. Για να αποφευχθεί ο πόνος αυτός, καλό θα ήταν να τρώτε ελαφρά πριν από την άσκηση και να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό για να ασκηθείτε. Μη ξεχνάτε να κάνετε ένα 10λεπτο ζέσταμα, πριν από την άσκηση και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση της προπόνησης σας.

Έχετε καταρροή;

Η άσκηση, ειδικά σε κρύο, ξηρό αέρα, μπορεί να προκαλέσει καταρροή και βουλωμένη μύτη, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ρινίτιδα της άσκησης. Η αυξημένη ρινική αναπνοή στεγνώνει τους βλεννογόνους της μύτης, γεγονός που κάνει τη μύτη να εκκρίνει περισσότερη βλέννα, προκειμένου να προστατεύσει τον ρινικό αεραγωγό.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν η μύτη σας προκαλεί πραγματικά εμπόδια στην προπόνηση σας, ρωτήστε το γιατρό σας, για να σας συνταγογραφήσει ένα ρινικό σπρέι και να το χρησιμοποιείτε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την άσκηση. Εναλλακτικά απλά να έχετε πολλά, καθαρά χαρτομάντιλα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Επισκέψεις στην τουαλέτα

Ονομάζεται το «τρέξιμο του δρομέα» αλλά μη σας ξεγελά το όνομα, καθώς δε χρειάζεται όντως να τρέχετε για να θέλετε να πάτε στην τουαλέτα, κατά την προπόνηση.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας κατευθύνει τη ροή του αίματος από το έντερο στους μύες και αυτό μπορεί εύκολα να προκαλέσει συχνουρία, ακόμη και διάρροια. Αυτό μάλιστα που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η αφυδάτωση πριν από την προπόνηση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μην τρώτε τίποτα για δύο ώρες πριν από την άσκηση. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λιπαρά τρόφιμα, η καφεΐνη και τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορούν να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Κοκκινίζετε υπερβολικά

Οι ένοχοι για την απίστευτη ερυθρότητα στο πρόσωπό σας, όταν ασκείστε είναι τα τριχοειδή αγγεία σας, δηλαδή τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, που διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει δροσερό. Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μάλιστα μπορεί να παραμένουν κόκκινα, έστω και αφού έχουν ξεπλύνει το πρόσωπό τους με νερό.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μία καλή τεχνική είναι να ψεκάζετε αρκετά συχνά, κρύο νερό στο δέρμα σας. Το κοκκίνισμα εμφανίζεται συνήθως περίπου 30 λεπτά μετά τη διακοπή της άσκησης, αλλά εάν έχετε επίμονη ερυθρότητα, ενδεχομένως να πάσχετε από «ροδόχρου ακμή», τη γνωστή ακμή των ενηλίκων. Πρόκειται για μια ασθένεια του δέρματος που προκαλεί έξαψη, ερυθρότητα, εξογκώματα και σπυράκια.

Έντονη κνίδωση

Η κνίδωση (η λέξη προέρχεται από το φυτό τσουκνίδα) είναι η πιο κλασική έκφραση αλλεργίας στο δέρμα. Με απλά λόγια, μπορεί να είστε αλλεργικοί στην άσκηση. Η κνίδωση συχνά προκαλείται από την εφίδρωση και την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επισκεφτείτε έναν ειδικό δερματολόγο, που ασχολείται με την κνίδωση. Ενδεχομένως να μπορεί να σας συστήσει τη λήψη μιας αντιισταμινικής θεραπείας πριν από την άσκηση. Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο με ψυχρότερες συνθήκες, ενδεχομένως να αποτελεί άλλη μία λύση.

 

 

http://www.clickatlife.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.