Μαθαίνω να αναπνέω, μαθαίνω να ζω καλύτερα!
Η μοναδική ζωτική λειτουργία που δε σταματάει ποτέ να δουλεύει μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι η αναπνοή.
Ως ζωντανοί οργανισμοί αναπνέουμε συνέχεια. Η αναπνοή είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας τόσο ενσωματωμένο στο μυαλό και στο σώμα μας που γίνεται εντελώς ανεπαίσθητα. Χωρίς να το καταλάβει κανείς η αναπνοή του μπορεί να γίνεται γρήγορη ή αργή, βαθιά ή ρηχή, να κατεβαίνει προς την κοιλιά ή να φτάνει μέχρι τα πλευρά κοκ. Μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματά μας, ανάλογα με την κούρασή μας, ανάλογα με τις καταχρήσεις που έχουμε κάνει (πχ τσιγάρο, ποτό) όπως επίσης ανάλογα και με τη στάση του σώματος.
Πότε παρατηρήσατε τελευταία φορά την αναπνοή σας? Πότε ακολουθήσατε το ρυθμό της και πότε προσπαθήσατε συνειδητά να τον αλλάξετε? Πότε απολαύσατε μια μεγάλη εισπνοή να γεμίζει κάθε σημείου του σώματος σας και πότε εκπνεύσατε βίαια βγάζοντας όλο τον αέρα έξω? Αυτά και άλλα πολλά είναι κάποια από τα ερωτήματα που αν τα κάνουμε στον εαυτό μας, η απάντηση μπορεί να είναι «ποτέ».
Οι λόγοι που πρέπει να συνεργαστούμε με την αναπνοή μας, να μάθουμε να την καθοδηγούμε αλλά και να την ακολουθούμε είναι διαφορετικοί αλλά εξίσου σημαντικοί αναλόγως με το ερέθισμα. Πχ στην άσκηση ο ρόλος της αναπνοής είναι πολύ σημαντικός γιατί αυτή οξυγονώνει τους μύες βελτιώνοντας έτσι την καλύτερη αιμάτωσή τους άρα και την καλύτερη απόδοση. Σε στιγμές έντονου άγχους και στρες η αναπνοή χωρίς να το καταλάβουμε γίνεται ρηχή και αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ζάλη, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι εκείνη τη στιγμή πρέπει να αναπνεύσουμε όσο το δυνατόν βαθύτερα έτσι ώστε να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος και να μπορέσει να πάρει με ηρεμία τις αποφάσεις που πρέπει. Επίσης, όταν τρώμε, όταν περπατάμε, όταν ξαπλώνουμε, όταν κοιμόμαστε η αναπνοή δουλεύει συνέχεια είτε εμείς την ελέγχουμε είτε όχι.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές ασκήσεις αναπνοής τις οποίες μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας!
Ασκήσεις Αναπνοών:
Αναπνοή καθαρισμού
Οξυγονώνει και καθαρίζει τους πνεύμονες, αναζωογονεί τα κύτταρα, ανανεώνει όλο το σύστημα. Χρησιμοποιήστε την ειδικά μετά από επαφή με πλήθη (τρένο, σινεμά, έξοδοι)
Εισπνεύστε μια βαθιά εισπνοή. Δηλαδή, πάρτε εισπνοή από τη μύτη και αφήστε τον αέρα να μπεί μέσα από το λαιμό να γεμίσει τους πνεύμονες και να κατευθυνθεί προς την κοιλιά.
Κρατήστε τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα.
Στρογγυλέψτε τα χείλη σας σαν να θέλετε να σφυρίξετε (χωρίς όμως να φουσκώσετε τα μάγουλα) και εκπνεύστε λίγο αέρα από το στόμα με μια βίαιη εκπνοή.
Σταματήστε για 40-60 δευτερόλεπτα κρατώντας τον αέρα και μετά εκπνεύστε τον υπόλοιπο αέρα μέχρι να βγεί όλος έξω.
Μην κάνετε περισσότερες από δύο αναπνοές στην κάθε προσπάθεια γιατί υπάρχει κίνδυνος (αν δεν έχετε ακόμα συνηθίσει τις ασκήσεις αναπνοών) να ζαλιστείτε.
Ρυθμική αναπνοή
Η εκμάθηση της ρυθμικής αναπνοής βοηθά στο να μπορούμε με ευκολία να ελέγχουμε την αναπνοή μας και να την εναρμονίζουμε σε διάφορες περιστάσεις όπως στην άσκηση, στην ομιλία, στην ομιλία μαζί με κίνηση, και γενικώς όπου χρειάζεται ο να υπάρχει ρυθμός στην αναπνοή για να βοηθά στην καλύτερη απόδοση. Η διάρκεια της αναπνοής μπορεί να διακυμανθεί από 4 δευτερόλεπτα μέχρι και 15 αναλόγως με την εξάσκηση. Το σημαντικότερο είναι να κρατήσετε το ρυθμό και να προσπαθήσετε να αισθάνεστε τον κραδασμό που σας δίνει αυτή η αναπνοή σε όλο το σώμα.
Καθίστε σε μια καρέκλα με τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθεία και ευθυγραμμισμένο τον αυχένα σε αυτήν. Ο θώρακας ανοιχτός και οι ώμοι χαλαροί μακριά από τα αυτιά. Τα χέρια ακουμπούν άνετα και χαλαρά πάνω στα πόδια.
Πάρτε αργά μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας 6 δευτερόλεπτα. Αν αυτό σας είναι δύσκολο στην αρχή κάντε το 4 δευτερόλεπτα.
Κρατήστε την μέσα μετρώντας 3 δευτερόλεπτα.
Εκπνεύστε αργά από τα μύτη μετρώντας όσα δευτερόλεπτα και στην εισπνοή (4 ή 6), και βγάλτε όλο τον αέρα έξω.
Επαναλάβετε μερικές φορές αλλά χωρίς να κουράσετε ιδιαίτερα τον εαυτό σας.
Τελειώνοντας κάντε και δύο αναπνοές καθαρισμού για να σας ξεκουράσουν και να καθαρίσουν τους πνεύμονες.
Αναπνοή για το μυαλό
Καθαρίζει το μυαλό και το νευρικό σύστημα. Βοηθάει στο διάβασμα και στην διαύγεια. Ειδκότερα αν την κανετε πριν από το διάβασμα ή και κατά τη διάρκειά του.
Καθήστε κανονικά όπως θέλετε αρκεί να έχετε μια άνετη θέση.
Πιέστε το αριστερό ρουθούνι με το μικρό σας δάχτυλο και εισπνεύστε από το δεξί ρουθούνι.
Απομακρύνετε το μικρό δάχτυολο και κλείστε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα. Εκπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι.
Χωρίς να αλλάξετε θέση στα δάχτυλα εισπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι.
Αλλάξτε δάχτυλα και εκπνεύστε από το δεξί.
Συνεχίστε το ίδιο όσες φορές νιώθετε ότι χρειάζεστε.
Κυκλική αναπνοή
Αυτή η αναπνοή είναι έντονη και μπορεί να δημιουργήσει διάφορες σωματικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις. Ξεκινήστε την αφού πρώτα εξασκηθείτε στις προηγούμενες.
Αναπνέετε συνέχεια χωρίς σταμάτημα μεταξύ των αναπνοών.
Εισπνοή βαθιά όπως στην ρυθμική αναπνοή, απλά πιο έντονα.
Βίαιη εκπνοή στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το στόμα.
Χωρίς καθόλου σταμάτημα κατευθείαν εισπνεύστε και συνεχίστε τον κύκλο όσο αντέχετε.