Το μπρόκολο καθυστερεί την οστεοαρθρίτιδα

Το μπρόκολο καθυστερεί την οστεοαρθρίτιδα

Για την οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο νυστέρι. Την κοινή αυτή αντίληψη έρχεται να αμφισβητήσει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia, σύμφωνα με την οποία το μπρόκολο καθυστερεί τη φθορά των χόνδρων.

 «Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υπόσχονται πολλά» είπε ο Ιαν Κλαρκ, καθηγητής Μυοσκελετικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Νόργουιτς. «Χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία τρία διαφορετικά εργαστηριακά μοντέλα, για να δούμε την επίδραση της σουλφοραφάνης σε κύτταρα χόνδρων, σε ιστούς χόνδρων και σε ποντίκια. Τώρα θέλουμε να δείξουμε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους».

Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τη γλυκοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο σε σουλφοραφάνη, ουσία που θεωρείται ευεργετική για τις αρθρώσεις. Η σουλφοραφάνη αναστέλλει τη λειτουργία ενζύμου που καταστρέφει τους χόνδρους.

Η ουσία περιέχεται και στο λάχανο και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Οι επιστημονική ομάδα από το East Anglia θα ξεκινήσει τώρα κλινικές μελέτες σε ομάδα 40 ασθενών που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Στους μισούς θα ζητηθεί να καταναλώνουν καθημερινά επί δεκαπέντε ημέρες ειδική ποικιλία μπρόκολου, που είναι διασταύρωση του κοινού μπρόκολου με άγριο μπρόκολο Σικελίας. Οι άλλοι μισοί θα συνεχίσουν τη διατροφή τους κανονικά. Ύστερα από δεκαπέντε ημέρες, οι ασθενείς θα χειρουργηθούν στο γόνατο και οι επιστήμονες θα εξετάσουν τους χόνδρους των δύο ομάδων.

Ένα δεκαπενθήμερο είναι προφανώς ελάχιστος χρόνος για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Όμως οι επιστήμονες θα αναζητήσουν αποδείξεις ότι η σουλφοραφάνη βρίσκεται στο σημείο που χρειάζεται στην άρθρωση και ότι προξενεί ευεργετικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.
«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει ή να αντιστρέψει την αρθρίτιδα» είπε η δρ Ρόουζ Ντάβιντσον, που θα ηγηθεί του πειράματος. «Αλλά μπορεί να είναι ένας τρόπος πρόληψης».

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το ινστιτούτο Arthritis Research UK. «Έως τώρα δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι κάποια τροφή ή κάποια δίαιτα μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», είπε ο καθηγητής Άλαν Σίλμαν, που εργάζεται στο Ινστιτούτο. «Αν λοιπόν αυτά τα ευρήματα αναπαραχθούν στους ανθρώπους, θα πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη». «Γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας», προσέθεσε.

Η σουλφοραφάνη είναι ήδη γνωστή για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Είναι η πρώτη φορά που μελετάται η συμβολή της στην υγεία των αρθρώσεων.

http://neoskosmos.com

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.