Από την παραλία στο γυμναστήριο
Η καθημερινή κολύμβηση, οι ρακέτες στην άμμο και το μπιτς βόλεϊ το καλοκαίρι είναι κατά τους ειδικούς το καλύτερο δόλωμα για να μυηθούν οι άνθρωποι στη γυμναστική.Όσοι το έχουν πάρει απόφαση να φορέσουν τα χειμερινά αθλητικά παπούτσια τους ώστε να παραμείνουν εν δράσει, δεν έχουν παρά να διαλέξουν το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής για γράμμωση, απώλεια βάρους ή απλά για διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης.
Σειρά μελετών έχει δείξει ότι «οι άνθρωποι στις διακοπές τους περπατάνε περισσότερο και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Εάν διατηρήσουν αυτή και μόνον την απλή συνήθεια και τους χειμερινούς μήνες, τότε θα βιώσουν σταδιακά πολλές αλλαγές στο σώμα τους και θα ευνοήσουν σημαντικά τη φυσική τους κατάσταση.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το περπάτημα προστατεύει ακόμη και την όραση, γι΄ αυτό και η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία είχε κάνει ειδική καμπάνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο γυμναστής πρόεδρος της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος κ. Θανάσης Παπαγεωργίου.
Βέβαια, εάν κάποιος έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να χάσει φέτος τον χειμώνα τα παραπανίσια κιλά που τον βαραίνουν, τότε το περπάτημα δεν αρκεί. «Στην περίπτωση αυτή, ο αθλούμενος θα πρέπει να περάσει από το βάδην στο χαλαρό τρέξιμο. Είναι πολύ σημαντικό όμως, η αλλαγή αυτή να γίνει σταδιακά: αρχικά πρέπει να τρέχει κανείς χαλαρά για 10 λεπτά, μετά να διπλασιάσει τον χρόνο άσκησης και εν συνεχεία να φτάσει στη μισή ώρα, χωρίς να πιέσει τον οργανισμό του. Σιγά σιγά και με την πάροδο του χρόνου, θα αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του οργανισμού του και άρα θα μπορεί να κρίνει έως πού φτάνουν οι αντοχές του», προσθέτει ο κ. Παπαγεωργίου.
Ακολουθήστε τις οδηγίες
Για να φανούν ωστόσο τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης στη ζυγαριά, οι αθλούμενοι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις συμβουλές των γυμναστών.
«Στην καθημερινότητά μας κινούμαστε συνήθως με αργούς σχετικά ρυθμούς, συνεπώς ο καρδιακός μυς κάθε άλλο παρά υπερλειτουργεί. Με την αερόβια άσκηση όμως,το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, την κολύμβηση- αναγκάζουμε τον οργανισμό να σπάσει τον βιορυθμό του. Έτσι επιτυγχάνονται περισσότερες καύσεις και άρα μειώνεται το ποσοστό του σωματικού λίπους», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς.
Το λαχάνιασμα και ο ιδρώτας ωστόσο δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να καταλάβει κανείς ότι καίει λίπος. «Έχει αποδειχθεί ότι η αερόβια άσκηση αποδίδει μόνον όταν η χρονική διάρκεια ξεπερνά τα 20 λεπτά. Και βέβαια, πρέπει να ασκείται κανείς εντατικά- τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή ακόμη καλύτερα μέρα παρά μέρα. Τέσσερις εβδομάδες αποχής, αρκούν για να χάσει κανείς ό,τι έκτισε με κόπο», συμπληρώνει ο κ. Νικη- ταράς.
Τα πολλά βάρη δεν διώχνουν το λίπος
ΤΟ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» για να αποκτήσει κανείς γραμμωμένο σώμα είναι οι ασκήσεις με αντιστάσεις – δηλαδή, με βάρη, με λάστιχα ή απλώς κάνοντας γυμναστική στο νερό. Οι γυμναστές ωστόσο εφιστούν τη προσοχή στους ερασιτέχνες, αφού εάν δεν ακολουθήσουν ένα σωστό πρόγραμμα μπορεί να «φουσκώσουν» υπερβολικά!
Έτσι, για να ενδυναμώσει κανείς το μυοσκελετικό του σύστημα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να επιλέξει βάρη με λίγα κιλά και να το… ρίξει στις πολλές επαναλήψεις. Σε αντίθετη περίπτωση- εάν δηλαδή επιχειρήσει να σηκώσει πολλά κιλά κάνοντας λίγες επαναλήψεις, τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποκτήσει όγκο.
Τραυματισμοί
Και επειδή οι τραυματισμοί παραμονεύουν, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όποιος υπερεκτιμά τις δυνάμεις του θα αισθανθεί πόνο και άρα θα τα παρατήσει από τις πρώτες ημέρες. «Έτσι, εάν κάποιος θέλει να κάνει κάμψεις για να δυναμώσει τους δικέφαλους των χεριών του, δεν χρειάζεται να ιδρώνει στο πάτωμα. Μπορεί στην αρχή να στέκεται όρθιος και να κρατά αντίσταση στον τοίχο».
Πηγή: Τα ΝΕΑ