Τα 45 λεπτά που «διώχνουν» τις ιώσεις…
Ακόμα έναν τρόπο για να μειώσουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού τον χειμώνα ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες: τη γυμναστική.
Όπως αναφέρει ο δρ Ντέιβιντ Νίμαν, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, μελέτες έχουν δείξει πως όσοι γυμνάζονται επί τουλάχιστον 45 λεπτά, τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, παίρνουν 25% έως 50% λιγότερες αναρρωτικές άδειες εξαιτίας των χειμερινών ιώσεων.
«Η μείωση αυτή υπερβαίνει μακράν οτιδήποτε μπορεί να προσφέρουν φάρμακα ή χάπια», λέει. «Και δεν χρειάζεται να πάει κανείς στο γυμναστήριο. Ακόμα κι αν απλώς περπατάει με γρήγορο βήμα, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητές του να κρυολογήσει».
Τι γίνεται, όμως, με όσους παρ’ όλα αυτά κρυολογούν ή παρουσιάζουν κάποια εποχική ίωση του αναπνευστικού; Επιτρέπεται να γυμνάζονται; Ο δρ Νίμαν απαντά ως εξής:
* Εάν το κρυολόγημα περιορίζεται στο κεφάλι («μπούκωμα», συνάχι, «ρηχός» βήχας) και δεν έχει «κατέβει» στο στήθος, δεν απαγορεύεται η γυμναστική.
* Προσέξτε να μην το παρακάνετε. Με απλά λόγια, αν έχετε κάποια ίωση μην κάνετε τζόγκινγκ, αλλά απλώς λίγο βάδην. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η έντονη γυμναστική είναι επιβλαβής όταν έχει κανείς ίωση, αλλά καλύτερα να είστε προσεκτικοί.
* Αν τα συμπτώματά σας δεν περιορίζονται στο συνάχι και λίγο βήχα, μείνετε στο κρεβάτι. Το ίδιο και αν βήχετε από το στήθος, εάν πονάει το σώμα σας και εάν έχετε πυρετό. Οι διογκωμένοι αδένες στον λαιμό είναι επίσης ένας ακόμη λόγος για να μείνετε κληνήρεις.
* Όταν αναρρώσετε έπειτα από ένα «βαρύ» κρυολόγημα, περιμένετε να περάσουν δύο εβδομάδες πριν επιστρέψετε στην προπόνηση.
Και μία τελευταία συμβουλή: εάν προγραμματίζετε να κάνετε αντιγριπικό εμβόλιο, κάνετε προηγουμένως λίγη ήπια γυμναστική: μελέτες έχουν δείξει πως ήπια φυσική δραστηριότητα διεγείρει μακροπρόθεσμα τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Και πάλι, η καλύτερη επιλογή είναι το περπάτημα με γρήγορο βήμα.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία