Ασκήσεις για τα άτομα με Αναιμία.
Εάν έχεις αναιμία για πολύ καιρό μπορεί να κουράζεσαι εύκολα και να λαχανιάζεις. Επειδή στο αίμα σου κυκλοφορεί λιγότερο οξυγόνο, μια μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις δυσφορία. Πάντως η μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και τις δυνατότητές σου. Το κλειδί είναι να βρει ποιο είδος άσκησης του ταιριάζει ώστε να μπορεί να διατηρήσει ένα πρόγραμμα για πολύ καιρό.
Πώς να ξεκινήσεις.
- Συζήτησε με τον γιατρό σου ότι θα συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα άσκησης, παράλληλα με την φαρμακευτική σου αγωγή.
- Πάρε όλα τα φάρμακα που σου προτείνει ο γιατρός.
- Ο στόχος σου πρέπει να είναι να αυξήσεις τη φυσική σου κατάσταση. Διάλεξε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και μπορείς να κάνεις συχνά.
- Εάν το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης είναι χαμηλό ξεκίνα με μικρότερη διάρκεια (10-15) άσκηση και προοδευτικά πρόσθεσε 5 λεπτά στη προπόνησή σου κάθε δύο εβδομάδες. Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσεις ένα πρόγραμμα 30 εως 60 λεπτών άσκησης, για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
- Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να κάνεις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, με ελαφριά βάρη , σε ένα με τρία σετς των 10 έως 15 επαναλήψεων.
- Να κάνεις συχνά διαλειμματα αν το χρειάζεσαι. Η άσκηση θα πρέπει να είναι άνετη και να μη σε κουράζει.
Πρόσεξε κάτι ακόμα.
- Να μην γυμνάζεσαι αν η πίεση του αίματος είναι μεγαλύτερη από 180/110mmHg.
- Σταμάτησε να γυμνάζεσαι αμέσως εάν νιώσεις πόνο στο στήθος. Επικοινώνησε με το γιατρό σου εάν νιώσεις πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αδικαιολόγητη κούραση.
- Υψηλής έντασης άσκηση και αφυδάτωση μπορεί να αυξήσεις τον κίνδυνο δρεπανοκυτταρικής κρίσης. Να ελέγχεις τους σφυγμούς της καρδιά σου και να παραμένεις στα όρια που έχεις σχεδιάσει με τον γυμναστή σου.
Το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σου. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με ένα συνεργάτη της Κίνησης Ζωής ο οποίος θα μπορέσει να δουλέψει μαζί σου και με τον γιατρό σου, ώστε να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους και να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις δικές σου συνήθειες και ανάγκες.
Εάν ο γιατρό σου δεν σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι μόνο σου, θα πρέπει να γυμνάζεσαι κάτω από ιατρική επιτήρηση. Η Κίνηση Ζωής μπορεί να σχεδιάσει επιτηρούμενα προγράμματα άσκησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.