Ασκήσεις στα άτομα με περιφερική αρτηριοπάθεια.
Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μια νόσος όπου τα αγγεία των ποδιών είναι στενωμένα
ή αποφραγμένα και έτσι δεν αιματώνονται καλά οι μύες των ποδιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η άσκηση να είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί προκαλείται πόνος και κράμπες στα πόδια. Η συστηματική άσκηση όμως βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου και δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να είναι πιο ανεξάρτητος στις καθημερινές του δουλειές. Το κλειδί είναι να βρει ποιο είδος άσκησης του ταιριάζει ώστε να μπορεί να διατηρήσει ένα πρόγραμμα για πολύ καιρό.
Πώς να ξεκινήσεις.
• Συζήτησε με τον γιατρό σου ότι θα συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα άσκησης, παράλληλα με την φαρμακευτική σου αγωγή.
• Πάρε όλα τα φάρμακα που σου προτείνει ο γιατρός.
• Ο στόχος θα πρέπει να είναι να μειώσεις τον πόνο στα πόδια και να μειώσεις τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η πίεση, το σάκχαρο, η παχυσαρκία.
• Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για την περιφερική αρτηριοπάθεια. Θα πρέπει να περπατάς με την ένταση που δεν σου προκαλεί πόνο. Αν εμφανισθεί πόνο θα μειώνεις ταχύτητα μέχρι να μην πονάς και στη συνέχεια ανεβάζεις ταχύτητα και πάλι.
• Ξεκίνα με 5 εως 15 λεπτά άσκησης και προοδευτικά πρέπει να φτάσεις τα 30 λεπτά ή περισσότερο την ημέρα.
• Πρέπει να γυμνάζεσαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με σκοπό να το κάνεις καθημερινά.
Πρόσεξε κάτι ακόμα.
• Η άσκηση μπορεί να σου φανερώσει προβλήματα από την καρδιά που δεν ήξερες μέχρι τότε. Σταμάτησε την άσκηση αν νιώσεις πόνο στο στήθος, δύσπνοια, η ξαφνική αδυναμία και επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου.
• Το κρύο νερό χειροτερεύει τα συμπτώματα σου.
Το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σου. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με ένα συνεργάτη της Κίνησης Ζωής ο οποίος θα μπορέσει να δουλέψει μαζί σου και με τον γιατρό σου, ώστε να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους και να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις δικές σου συνήθειες και ανάγκες.
Εάν ο γιατρός σου δεν σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι μόνος σου, θα πρέπει να γυμνάζεσαι κάτω από ιατρική επιτήρηση. Η Κίνηση Ζωής μπορεί να σχεδιάσει επιτηρούμενα προγράμματα άσκησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.