Διατροφική αντιμετώπιση παθολογικών διαταραχών
Ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής όπως απεικονίζεται στην πυραμίδα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον κίνδυνο για τις παθολογικές διαταραχές και τα χρόνια νοσήματα που προαναφέρθηκαν. Επισκεφθείτε τους Συμβούλους Υγείας του ΙΚΠΙ και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας λάβετε εξατομικευμένη φροντίδα και καθοδήγηση για μια σωστή διατροφή!
Πιο συγκεκριμένα:
1. Αυξημένο σωματικό βάρος: η απώλεια σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό. Αρχικά, μειώνοντας τη θερμιδική πρόσληψη σύμφωνα με την κατάλληλη διαιτητική αγωγή, διατηρώντας παράλληλα ικανοποιητική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τέλος αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα. Η μείωση των θερμίδων μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμό στην κατανάλωση γλυκών και τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αντικατάσταση αυτών με τρόφιμα όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.
2. Δυσλιπιδαιμίες: η αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, στηρίζεται στη μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών και στην αύξηση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά καθώς επίσης και στα πολύ λιπαρά γλυκά, ενώ ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τις φυτικές μαλακές μαργαρίνες. Τέλος, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
3. Αυξημένη γλυκόζη αίματος: η αντιμετώπιση της αυξημένης γλυκόζης στο αίμα στηρίζεται στη μείωση του σωματικού βάρους, στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες και στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων.
4. Αρτηριακή πίεση: για την αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης συστήνεται η μείωση της πρόσληψης νατρίου, κυρίως μέσω της μειωμένης κατανάλωσης αλατιού, αλμυρών σνακ, αλλαντικών, αλμυρών ξηρών καρπών και αρτοσκευασμάτων που περιέχουν αλάτι. Επιπλέον, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης καλίου, μέσω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
5. Χαμηλή οστική πυκνότητα: για την αντιμετώπισή της χαμηλής οστικής πυκνότητας, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D. Η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου εξασφαλίζεται αν καταναλώνετε περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, κατά προτίμηση χαμηλών σε λιπαρά. Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D, εξασφαλίζονται με επαρκή έκθεση στον ήλιο ή συμπληρωματικά από εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ή από συμπληρώματα βιταμίνης D.
6. Καρκίνος: αυξήστε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, μέσω της κατανάλωσης τουλάχιστον 4 μερίδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων. Μια καλή επιλογή θα ήταν η αντικατάσταση του κρέατος από όσπρια ή ψάρι.