Διαβήτης, λίπος και άσκηση
Η άσκηση είναι μια από τις από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου II και των προβλημάτων που τον συνοδεύουν, όπως είναι η αύξηση λίπους στον κορμό, υπέρταση, και αύξηση λιπιδίων. Ο διαβήτης II είναι χρόνια κατάσταση που μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις αλλαγές του τρόπου ζωής όπως είναι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών και η αερόβια άσκηση. Αν ο ασθενής δεν αλλάξει τις βλαβερές συνήθειες της κακής διατροφής και καθιστικής ζωής, τότε πρέπει να ακολουθήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, παθήσεις όπως ο διαβήτης, δεν έχουν θεραπεία και όταν αρχίσει η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνεχιστεί εφ’ όρου ζωής για να βοηθήσει και στη πρόληψη καρδιακών προβλημάτων.
Τι είναι ο διαβήτης τύπου IΙ; Ο διαβήτης ΙΙ χαρακτηρίζεται από ψηλότερο επίπεδο σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκεμία). Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεβαίνουν γιατί τα κύτταρα στο σώμα δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ορμόνη ινσουλίνη. Το πάνκρεας εκκρίνει ινσουλίνη όταν το σάκχαρο ανεβαίνει και ο ρόλος της ορμόνης αυτής είναι να δώσει το σήμα στα κύτταρα να αφήσουν την γλυκόζη να εισχωρήσει. Κάποια βλάβη πάνω στα σημεία που δέχονται την ινσουλίνη δημιουργούν μια ανοσία προς την ινσουλίνη. Έτσι, αφού το σάκχαρο δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα στα κύτταρα, συνεχίζει να κυκλοφορά στο αίμα και να δημιουργεί την υπεργλυκεμία. Τι προκαλεί αυτή την αντίδραση προς την ινσουλίνη δεν είναι γνωστό ακόμα αλλά πιθανόν να οφείλεται στο τρόπο ζωής και σε γενετικούς παράγοντες. Διαβήτης ΙΙ είναι πιο συχνό φαινόμενο σε αναπτυγμένες χώρες όπου οι φυσικές και σωματικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες, η κατανάλωση τροφής είναι αυξημένη και η παχυσαρκία σε ψηλά επίπεδα. Άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με διαβήτη ΙΙ, και μείωσαν την ποσότητα και βελτίωσαν την ποιότητα του φαγητού, έχασαν τα περιττά κιλά και ξεκίνησαν συστηματική αερόβια άσκηση, είχαν θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο του σακχάρου. Γιατί το λίπος στη κοιλιακή περιφέρεια είναι επικίνδυνο; Συστήνουμε άσκηση. Διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια με διάφορες επιπλοκές και χαρακτηρίζεται από ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και από δευτερεύοντες μικροαγγειακές παρακμές που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα νεφρά και την περιφερειακή κυκλοφορία. Χωρίζεται σε Τύπου Ι Διαβήτης (εξαρτώμενος σε ινσουλίνη) και Τύπου ΙΙ (μη εξαρτώμενος σε ινσουλίνη). Τα χαρακτηριστικά των δυο κατηγοριών παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα:
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη. Η υπομέγιστη αεροβική άσκηση προκαλεί άμεση αύξηση χρήσης της γλυκόζης στους μυς. Η χρήση γλυκόζης συνεχίζεται και μετά την άσκηση λόγω της σύνθεσης γλυκογόνου. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επιτρέψουν την μείωση της δόσης ινσουλίνης που παίρνουν οι ασθενείς καθημερινά για να ελέγχουν το επίπεδο γλυκόζης. Τα άτομα που πάσχουν από Τύπου ΙΙ διαβήτη μπορούν να έχουν αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα με την γυμναστική στο σημείο που μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο κοντά στα κανονικά επίπεδα. Οι περισσότεροι ασθενείς με Τύπου ΙΙ διαβήτη πάσχουν και από παχυσαρκία (ιδιαίτερα στην κοιλιά), υπέρταση, υπερλιπιδιμεία, και μη ανοχή γλυκόζης λόγω της αντίστασης που προκαλεί η ινσουλίνη. Με ένα σωστό συνδυασμό υγιεινής διατροφής (δίαιτας) και συχνής άσκησης, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιστραφούν. Ειδικότερα με την άσκηση αυξάνεται ο μεταβολισμός γλυκόζης και λιπώδη οξέων στους σκελετικούς μυς όπως και η ευαισθησία ινσουλίνης. Επίσης μειώνεται η αγγειακή αντίσταση στους σκελετικούς μυς. Ανάλογα με τα προβλήματα που μπορεί να έχουν άτομα με διαβήτη, πρέπει να αναμένονται και τυχών δυσκολίες με την άσκηση. Για παράδειγμα η μέγιστη χρήση οξυγόνου και η μέγιστη καρδιακή συχνότητα σε τεστ αντοχής μπορεί να είναι μειωμένα κατά 15-20% σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από διαβήτη. Επίσης, συχνά παρατηρείται και ψηλή πίεση κατά την διάρκεια, και αμέσως μετά την άσκηση. Συστήνετε να γίνετε τεστ αντοχής ή τεστ κοπώσεως πριν να ξεκινήσει κάποιος διαβητικός να ασκείται γιατί οι πιθανότητες για ασυπτωματική καρδιακή νόσο είναι αυξημένες και στους δύο τύπους διαβήτη. Για τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στην δόση ανάλογα με την άσκηση για να μην επέρχεται υπογλυκεμία. Επίσης, ενδείκνυται κατανάλωση υδατανθράκων για την αποφυγή υπογλυκαιμίας που μπορεί να προκληθεί με την άσκηση. |