Η αερόβια άσκηση και τα βάρη, “ασπίδα” για την άνοια
Βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της γνωστικής εξασθένησης και βελτιώνει την μειωμένη κινητικότητα στους ηλικιωμένους
Ξεχάστε την παροιμία “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”, καθώς φαίνεται ότι η άρση βαρών και η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων και να …κρατήσουν μακρυά τους γιατρούς, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο British Columbia και το Ινστιτούτο Έρευνας Vancouver Coastal Health.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, εξέτασε 86 γυναίκες, ηλικίας 70 – 80 ετών, οι οποίες επιλέχθηκαν τυχαία να συμμετάσχουν σε προγράμματα άσκησης με βάρη, υπαίθρια προγράμματα αερόβιας άσκησης καθώς και μαθήματα τόνωσης, ενδυνάμωσης και ισορροπίας, για ένα διάστημα έξι μηνών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση που αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Συγκεκριμένα τα προγράμματα άσκησης με βάρη περιλάμβαναν ασκήσεις με σκοπό την ενδυνάμωση όλων των μυικών ομάδων του σώματος, τα υπαίθρια μαθήματα αερόβιας άσκησης περιλάμβαναν περπάτημα και τρέξιμο στην φύση με σκοπό τη βελτίωση της καρδιακής συχνότητας ενώ τα προγράμματα τόνωσης και ισορροπίας περιλάμβαναν ασκήσεις γιόγκα, πιλάτες και τάι τσι.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τις δαπάνες της κάθε συμμετέχουσας όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη. “Βρήκαμε ότι όσες γυναίκες συμμετείχαν στα προγράμματα άσκησης με βάρη ή αερόβιας γυμναστικής είχαν μικρότερη πρόσβαση σε πόρους υγειονομικής περίθαλψης – όπως ιατρικές επισκέψεις και εργαστηριακές εξετάσεις – σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν προγράμματα για την ισορροπία και την τόνωση”, ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Ντέιβις.
Όπως φάνηκε από τα ευρήματα της μελέτης , η προπόνηση με βάρη ή η αερόβια γυμναστική μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της γνωστικής εξασθένησης και να βελτιώσει την μειωμένη κινητικότητα στους ηλικιωμένους.