Η άσκηση προστατεύει από την υποτροπή του καρκίνου
Όσοι έχουν επιπλέον κιλά και έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στον μαστό, τον προστάτη ή το παχύ έντερο, εκτός του ότι πρέπει να διατρέφονται σωστά, πρέπει οπωσδήποτε και να ασκούνται. Η Dr Catherine Μosher, από το Μemorial Sloan-Κettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες της θέλησαν να εξετάσουν αν η ποιότητα ζωής των υπέρβαρων καρκινοπαθών επηρεάζεται από τον υγιεινό τρόπο ζωής αρκετό διάστημα μετά την αρχική διάγνωση.
Οι ερευνητές εξέτασαν 753 άντρες και γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών, που επέζησαν 5 ή περισσότερα χρόνια ύστερα από διάγνωση καρκίνου στον μαστό, στον προστάτη ή στο παχύ έντερο. Όλοι ήταν παχύσαρκοι σε κάποιο βαθμό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μισοί από την ομάδα δεν ασκούνταν παραπάνω από 10 λεπτά την εβδομάδα, ενώ μόνο το 7% ακολουθούσε υγιεινό τρόπο ζωής.
Όσοι ασκούνταν περισσότερο και ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή είχαν και καλύτερη ποιότητα ζωής όσον αφορά τη φυσική τους κατάσταση σε σχέση με όσους ασκούνταν λιγότερο και ακολουθούσαν φτωχή διατροφή.
Γενικά, καταλήγουν η Μosher και οι συνεργάτες της, τα αποτελέσματα δείχνουν τη θετική επίδραση της άσκησης και της υγιεινής διατροφής στην ποιότητα της ζωής των καρκινοπαθών.
Είναι ήδη γνωστό ότι η άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και βελτιωμένη επιβίωση σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
Άλλος λόγος για να ασκείται κάποιος είναι ότι οι καρκινοπαθείς μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μείωση της λειτουργικότητάς τους σε σύγκριση με ανθρώπους ίδιας ηλικίας που δεν είχαν ποτέ καρκίνο, σημειώνει η Μosher.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία