Η περιπατητική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης βοηθά στη θεραπεία της υπέρτασης
Πολλοί ασθενείς στρεσάρονται στην θεά του γιατρού με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος τους Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η επαναλαμβανόμενη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του 24ωρου είναι προτιμότερη από τη καταγραφή της μια φορά σε κλινικό περιβάλλον, καθώς βοηθά τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιοι είναι οι καταλληλότεροι ασθενείς για τη λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων.
Η μελέτη επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης του βρετανικού Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Κλινικής Υπεροχής ως προς την υιοθέτηση της λεγόμενης «περιπατητικής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης» στο πλαίσιο των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών για τη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης.
Ο Μπράιαν Γουίλιαμς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ και πρόεδρος της ομάδας ανάπτυξης των κατευθυντηρίων οδηγιών, εξηγεί ότι η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει την θεραπεία εκατομμυρίων ατόμων.
Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα πάσχουν από υπέρταση, μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και οργανική βλάβη, περιλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας και προβλήματα στην όραση. Οι πάσχοντες από υπέρταση συνήθως συνταγογραφούνται με αντιϋπερτασικά φάρμακα, που πρέπει να λαμβάνουν για πολλά χρόνια ή και δια βίου.
«Η περιπατητική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης επιτρέπει την καλύτερη και πιο στοχευμένη θεραπεία της υπέρτασης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών», σημειώνει ο Δρ Ρίτσαρντ ΜακΜανους από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ σε άρθρο του στο The Lancet.
Η διάγνωση της υπέρταση παραδοσιακά έχει βασιστεί στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε κλινικό περιβάλλον, αλλά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η περιπατητική και κατ” οίκον μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι καλύτερη στην πρόβλεψη του ποιοι ασθενείς θα υποστούν τελικά εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακά προβλήματα.
Η περιπατητική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης συνίσταται στην χρήση συσκευής (μοιάζει με ρολόι) που στέλνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ατομικό πιεσόμετρο, καθ” όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η μέτρηση γίνεται ανά 30 λεπτά περίπου κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά μια ώρα κατά την διάρκεια της νύχτας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε κλινικό περιβάλλον μπορεί να δώσει τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς στρεσάρονται στην θέα του γιατρού και γενικότερα του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Δρ ΜακΜανους, η περιπατητική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι οικονομικά αποδοτικότερη στην διάγνωση της υπέρτασης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συντελεί στην εξοικονόμηση χρημάτων και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής και των δύο φύλων, στα άνω των 50 ετών.
(ΡathFinder News)