“Η σωματική άσκηση αυξάνει και σταθεροποιεί τα επίπεδα πολλών ορμονών,  ειδικά αυτών που τείνουν να μειωθούν με την πάροδο της ηλικίας”

“Η σωματική άσκηση αυξάνει και σταθεροποιεί τα επίπεδα πολλών ορμονών, ειδικά αυτών που τείνουν να μειωθούν με την πάροδο της ηλικίας”

Είναι γνωστές οι θετικές επιδράσεις της άσκησης στη διατήρηση της υγείας, τη πρόληψη σύγχρονων ασθενειών, την μακροζωία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ερευνητικά όλες αυτές οι θετικές επιδράσεις έχουν αποδειχθεί και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό γνωρίζουν επίσης ότι η άσκηση βελτιώνει και τη ψυχική υγεία, τη διάθεση του ατόμου που αθλείται. Επιστημονικά υπάρχει εξήγηση καθώς έχει βρεθεί ότι οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες του ανθρωπίνου σώματος, παράγονται κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης και προκαλούν αίσθημα εφορίας, χαλαρότητας με συνέπεια τη καλή διάθεση. Είναι στην ουσία ένας φυσικός τρόπος να διατηρούμε τη ψυχική μας υγεία σε καλή κατάσταση και φυσικά να αποφύγουμε άλλες αρνητικές συνήθειες όπως αλκοόλ, κάπνισμα και διάφορες άλλες βλαβερές ουσίες.

Η σωματική άσκηση αυξάνει και σταθεροποιεί τα επίπεδα πολλών ορμονών, ειδικά αυτών που τείνουν να μειωθούν με την πάροδο της ηλικίας. Ασκηθείτε λοιπόν για να…αναστρέψετε τις συνέπειες του χρόνου και ταυτόχρονα να αποκτήσετε όμορφο και γερό σώμα.

ΟΡΜΟΝΗ ΔΡΑΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ

Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ορμόνη μειώνεται με την ηλικία Βοηθά στην ανανέωση και την αύξηση της οστικής μάζας,
τενόντων, συνδέσμων, των αρθρώσεων και των μυών. Επιδρά στην καύση του σωματικού λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και της επιδερμίδας. Η παραγωγή της αυξάνεται έπειτα από αεροβική, άσκηση με βάρη, Φτάνει στο αποκορύφωμα ύστερα από 30 λεπτά άσκησης.


Οι ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ
.:Ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο Μειώνουν την ένταση, το άγχος και την όρεξη. Aυξάνεται μέχρι και 500% έπειτα από 30 λεπτά συντηρητικής αεροβικής γυμναστικής


ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ.

Η ανδρική ορμόνη, Παίζει ζωτικό ρόλο για τα δύο φύλα, στη διατήρηση του μυϊκού τόνου και της
σωματικής ισχύος. Αυξάνει το μεταβολισμό και την αυτοπεποίθηση. Μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει
την ποιότητα του οργασμού Αυξάνεται στο αίμα έπειτα από 20 λεπτά αεροβικής άσκησης με βάρη. Φτάνει
στο ζενίθ ύστερα από 30 λεπτά και παραμένει σε υψηλά επίπεδα μέχρι και 3 ώρες μετά την γυμναστική.

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ.
Η γυναικεία ορμόνη. Βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Αυξάνει τη διάσπαση του σωματικού λίπους κατά την
διάρκεια της άσκησης, το μεταβολισμό και τη λίμπιντο. Τα επίπεδα της μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση. Αυξάνεται μετά την άσκηση και παραμένει σε υψηλά επίπεδα μέχρι και 4 ώρες μετά.

ΘΥΡΟΞΙΝΗ.
Σημαντική ορμόνη που εκκρίνεται από το θυρεοειδή αδένα. Αυξάνει το μεταβολισμό σχεδόν όλων των
κυτταρικών ομάδων του οργανισμού. Χαρίζει ενεργητικότητα και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης της επιδερμίδας. Κατά την διάρκεια της άσκησης αυξάνονται τα επίπεδα της
θυροξίνης στο αίμα κατά 30% και παραμένουν υψηλά για πολλές ώρες. Με συχνή άσκηση τα επίπεδα παραμένουν υψηλά ακόμα και σε περιόδους χαλάρωσης.

ΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ.
Γνωστή και ως αδρεναλίνη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια. Αυξάνει την απόδοση της καρδιακής λειτουργίας.
Βοηθά στη διάσπαση του σωματικού λίπους, που χρησιμοποιείται για τις καύσεις του οργανισμού. Αυξάνεται με τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης.

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
Πρωτεϊνική ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας Ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης. Με την αύξηση της ηλικίας και του σωματικού βάρους τα κύτταρα δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει την πίεση στο πάγκρεας και την συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα αρχίζουν να μειώνονται έπειτα από 10 λεπτά αεροβικής άσκησης. Η καθημερινή άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη ακόμα και σε περιόδους χαλάρωσης.

ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ.
Παράγεται στο πάγκρεας. Αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης του στο αίμα και βοηθά στην διάσπαση του σωματικού λίπους για καύσεις. Απελευθερώνεται στον οργανισμό έπειτα από 30 λεπτά σωματικής άσκησης, τότε που μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.