Η μείωση της χοληστερίνης
Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.
Η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή της στηθάγχης και του εμφράγματος.
Η χοληστερίνη εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, ιδίως των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα, με συνέπεια το σχηματισμό θρόμβων και αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων, που οδηγούν στην εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα, με τη βοήθεια ενώσεων που λέγονται λιποπρωτεΐνες. Ορισμένες από αυτές ευνοούν το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας και ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία που ονομάζουμε κακή χοληστερίνη ή LDL-χοληστερίνη (φυσιολογικά επίπεδα χαμηλότερα από 100mg/dl). ’λλες δρουν προστατευτικά, βοηθώντας την εξαφάνιση της πλεονάζουσας χοληστερίνης μέσα στα κύτταρα και ανήκουν στην κατηγορία που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη ή HDL-χοληστερίνη (φυσιολογικά επίπεδα ψηλότερα από 40mg/dl ή να αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής χοληστερίνης).
Η φυσιολογική τιμή της ολικής χοληστερίνης σε άνδρες και γυναίκες είναι μέχρι 200mg/dl.
Οδηγίες πρόληψης:
• Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
• Περισσότερα δημητριακά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια.
• Περισσότερο ψάρι, κοτόπουλο, κουνέλι και σπανιότερα άπαχο μοσχάρι.
• Μειωμένη κατανάλωση χοιρινού, αρνιού, κατσικιού, βοδινού.
• Κατανάλωση άπαχου γάλακτος και γιαουρτιού.
• Περιορισμένη κατανάλωση τυριού – προτιμείστε ανθότυρο ή μυζήθρα, που έχουν λιγότερα λιπαρά.
• Περιορισμένη κατανάλωση γλυκών ή φαγητών πλούσιων σε λίπος, όπως παγωτά, σοκολάτες, γλυκά ή φαγητά με κρέμα γάλακτος, χάμπουργκερ, γαριδάκια, πατατάκια.
• Χρήση ελαιόλαδου στα φαγητά – αποφύγετε το βούτυρο και αντικαταστήστε το με φυτικές μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά.
• Μικρή κατανάλωση αυγών, μέχρι δύο την εβδομάδα.
• Ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο μειώνουν επίσης τη χοληστερίνη.