O Γλυκαιμικός Δείκτης των γευμάτων επηρεάζει σοβαρά την προπόνηση

O Γλυκαιμικός Δείκτης των γευμάτων επηρεάζει σοβαρά την προπόνηση

Αν θέλετε να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, με μεγάλους και στεγνούς μυς, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη.

Το είδος των γευμάτων καθώς και ο χρόνος λήψης τους είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την μυϊκή ανάπτυξη, την απώλεια λίπους και την αύξηση της δύναμης.

Οι διατροφικές έρευνες εξετάζουν στενά το είδος και την ποσότητα των υδατανθράκων καθώς και πως αυτοί θα επηρεάσουν την γλυκόζη του αίματος. Γι αυτό άλλωστε ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι σημαντικός αφού αυτό είναι και το μέτρο που καθορίζει τη γλυκόζη.

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εκείνες που διασπώνται αργά μέσα στο σώμα και ως εκ τούτου δεν ανεβάζουν την γλυκόζη γρήγορα.
Τέτοιες τροφές είναι τα λαχανικά, κάποια φρούτα, το ρύζι, οι πατάτες, οι πρωτεϊνικές τροφές, κάποιοι ξηροί καρποί.

Αντίθετα οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διασπώνται γρήγορα με αποτέλεσμα η γλυκόζη του αίματος να ανεβαίνει με ταχύ ρυθμό.
Τέτοιες τροφές είναι η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και ορισμένα γλυκά φρούτα.

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η ιδανική λύση αφού προσφέρουν υψηλής ποιότητας και ποσότητας ενέργεια που καταναλώνεται αργά και σταθερά.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερες και χρονικά μεγαλύτερες προπονήσεις.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα δημητριακά που καταναλώνονται στο πρωινό γεύμα ή λίγο πριν την προπόνηση. Η ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι το πρώτο και σημαντικότερο αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη ωφέλεια που προσφέρει η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

(European Journal of Clinical Nutrition, Jan 2007)
http://www.xtr.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.