Ο ρόλος της καφεΐνης κατά την άσκηση
Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται ως φυσική ένωση σε τροφές και ποτά που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola, την σοκολάτα αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Πλέον η χρήση της καφεΐνης από τους αθλητές είναι ελεύθερη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει κατανάλωση μικρής ποσότητας καφεΐνης, ενώ υπέρβαση του νόμιμου ορίου απέκκρισης καφεΐνης στα ούρα αποτελεί αιτία αποκλεισμού.
Ο συνιστώμενος χρόνος πρόσληψης της είναι 1 ώρα πριν από τον αγώνα, θεωρώντας πως αυξάνει την αερόβια αντοχή, ίσως και την απόδοση ( ταχύτητα , έργο) σε αθλήματα υπομέγιστης έντασης που διαρκούν 30 με 60 λεπτά. Η κατανάλωση της έχει σαν αποτέλεσμα διέγερση της λιπόλυσης , αύξηση του ρυθμού οξείδωσης των λιπαρών οξέων και μείωση της χρησιμοποίησης γλυκογόνου ως πηγή ενέργειας βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση του. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα επινεφρίνης , ελεύθερων λιπαρών οξέων και γλυκερόλης.
Θεωρητικά τα παραπάνω αποτελέσματα αναλογούν σε κατανάλωση μέτριας δόσης καφείνης (4- 6 mg/kg Σωματικού Βάρους), παρόλα αυτά η ποσότητα που μπορεί να φέρει εργογόνα αποτελέσματα εξαρτάται από την ευαισθησία του οργανισμού και από το αν ο αθλητής την προσλαμβάνει συστηματικά ή όχι.
Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ταυτόχρονη κατανάλωση της καφείνης με άλλες ουσίες. Για παράδειγμα ο συνδυασμός καφεΐνης και εφεδρίνης φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός στην αύξηση της απόδοσης σε δραστηριότητες ποικίλης διάρκειας, όμως οι παρενέργειες της συνδυασμένης χρήσης καφεΐνης και εφεδρίνης είναι πολύ σοβαρές, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμα και θάνατοι αθλητών.