Ζουμερά burger με λίγες θερμίδες για όλες τις ώρες
Κι όμως ο τίτλος του άρθρου δεν είναι λάθος.Αρκετοί από εμας κατά καιρούς έχουμε βρεθεί σε ένα fast food για να φάμε το κατά τα άλλα αγαπητό σε όλους (και ιδαίτερα στα παιδιά και στους εφήβους) burger.Οι επιλογές πολλές οι παραλλαγές πολλές τα υλικά διάφορα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε.Όμως πόσες φορές ότι και αν διαλέξαμε στο τέλος μείναμε με μια βαριά αίσθηση και ένα φούσκωμα σαν να έπεσε μια διατροφική βόμβα στο στομάχι μας; Νομίζω ότι έχει συμβεί αρκετές φορές .
Λοιπόν τα πράγματα στη μαγειρική είναι απλά και όλα έχουν να κάνουν με τα υλικά και με τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε.Εχω αντιληφθεί και έχω καταλήξει μέσα από την περιπλάνηση μου στις κουζίνες ότι όλες τις συνταγές και τις παρασκευές των φαγητών μπορούμε να τις διαφοροποιήσουμε και να τις προσαρμόσουμε στα μέτρα μας.
Τρανό παράδειγμα η παρακάτω συνταγή(καθώς και αυτές που θα ακολουθήσουν), όπου ένα “απαγορευμένο” ως επι το πλείστον φαγητό μετατρέπεται σε μια πρώτη τάξεως επιλογή για μεσημεριανό,βραδινό ή ακόμα και σαν σνακ .
ΥΛΙΚΑ
- Ψωμάκι πολύσπορο ή σίκαλης
- Μπιφτέκι κοτόπουλου
- Κρεμμύδι ξερό(γιαχνισμένο)
- κόκκινη πιπεριά
- Ντομάτα
- Αγγούρι φρέσκο ή τουρσί
- 1 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 κ.σ. μαγιονέζα light
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- Προαιρετικά 1 φέτα τυρί κίτρινο light
Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.Με αυτό τον τρόπο(γιάχνισμα) γλυκαίνει το κρεμμύδι και φεύγει η έντονη σπιρτάδα.Στη συνέχεια ανακατεύουμε το γιαούρτι,μαγιονέζα και μουστάρδα για να φτιάξουμε τη σος.Κόβουμε το ψωμάκι, βάζουμε τη σος πάνω και προσθέτουμε με τη σειρά, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το μπιφτέκι, το αγγούρι, την ντομάτα και αν θέλουμε το τυρί.